Verschillende jeugdverenigingen overwegen om hun lokaal te verhuren: om een vereniging in nood te helpen met een weekendplaats, omdat een deel van het lokaal zich perfect leent tot het organiseren van fuiven, of omdat de inkomsten een mooie steun zijn voor het afbetalen van de bouwkosten.
Maar verhuur is geen verhaal dat je in twee woorden vertelt. Je lokaal verhuren brengt extra werk, administratie en regelgeving met zich mee. In deze brochure vind je alles op een rijtje, zodat je als jeugdvereniging de juiste vragen hebt gesteld voor je overgaat tot verhuren.
Wanneer je minder dan 60 dagen per jaar verhuurt dan stelt het logiesdecreet in kader van ‘Toerisme voor Allen’ dat je geen vergunning of erkenning nodig hebt om een jeugdgroep te laten logeren in jouw lokalen . Ze vormen een uitzondering op de regel.
Er moet dan wel aan vier voorwaarden voldaan worden:
Als je je lokalen meer dan 60 dagen per jaar verhuurt, dan moet je een erkenning aanvragen binnen het decreet 'Toerisme voor Allen'. Een erkenningsaanvraag verloopt via Toerisme Vlaanderen, maar je kan eerst extra informatie opvragen bij CJT. De mensen van CJT begeleiden op maat en komen zelfs ter plaatse. Samen met het CJT kan je bekijken in welke categorie je zou vallen (A, B of C). Meer info hierover vind je op de website van het CJT. Aan een erkenning hangt uiteraard ook een kwaliteitsnorm vast. Het kan zijn dat je, om die norm te behalen, aanpassingswerken moet uitvoeren (voldoende aantal WC's, kraantjes, brandveiligheid, enz.). Om aan die erkenningsvoorwaarden te voldoen, kan je subsidies krijgen (tot 40% terugbetaling mogelijk).
Bijlage | Grootte |
---|---|
Brochure Jeugdlokalen en verhuur | 5.77 MB |
Deze website maakt gebruik van cookies.