Project Poolse bevrijding

Poolse bevrijding - project ism VMS, TERF en Compagnie CollagePoolse bevrijding - project ism VMS, TERF en Compagnie CollagePoolse bevrijding - project ism VMS, TERF en Compagnie CollagePoolse bevrijding - project ism VMS, TERF en Compagnie CollagePoolse bevrijding - project ism VMS, TERF en Compagnie CollagePoolse bevrijding - project ism VMS, TERF en Compagnie Collage

September 2019 is het exact 75 jaar geleden dat Roeselare werd bevrijd door de Polen.

Stefan Kiedos was één van de soldaten die hierbij sneuvelde, dit gebeurde in de Blekerijstraat vlakbij het VMS. Je kan er een gedenksteen voor hem terug vinden.

Leona en Eli zijn twee mensen die daar nog steeds in de straat wonen. Leona heeft vanuit diezelfde Blekerijstraat de oorlog meegemaakt. Leona en Eli kwamen in een klas van het eerste middelbaar van het VMS vertellen over de oorlog en de bevrijding. Na het gesprek gingen de leerlingen aan het werk om een collage te maken, gebaseerd op de verhalen en het gesprek met Eli en Leona.

Daarna ging Jannes De Schrijver, een schilderkunstenaar, met de gemaakte collages en verhalen aan de slag. Hij maakte een werk die nu te zien is aan de muur van de vrije middelbare school. Alles wat op dit werk te zien is komt uit de verhalen van Eli en Leona of was terug te vinden in de gemaakte collages. Een leuke samenwerking tussen verschillende partijen.

Loop dus gerust even langs de Blekerijstraat en sta er even bij stil.

i.s.m. VMS, Jannes De Schrijver, Compagnie Collage, TERF vzw en Stad Roeselare