Jeugdwerkregels corona

Jeugdwerkregels corona

Spelen is een recht voor kinderen en jongeren. Het werkjaar '20-'21 wordt een bijzonder jaar van spelen met limieten, activiteiten in kleinere bubbels en creativiteit.

De jeugdwerkregels vertrekken vanuit het belang van kinderen en jongeren & het DNA van het jeugdwerk. Samen spelen wordt dit jaar waardevoller dan ooit. Daarom moeten we ons sterk organiseren, zodat binnen bepaalde limieten de kinderen en jongeren zich grenzeloos kunnen amuseren.

 • Wie jeugdwerk organiseert of activiteiten met en voor kinderen en jongeren organiseert, kan deze regels hanteren als basis. Daarbij moet je wel altijd rekening houden met alle geldende samenlevingsregels. Als je een culturele of sportactiviteit doet, hou je rekening met specifieke maatregelen voor deze sectoren.
 • Wil je een evenement organiseren dat niet binnen je gewone jeugdwerkcontext valt? Hou rekening met het Covid Event Risk Model en stem steeds af met de lokale overheid. Je vindt meer info over het organiseren van coronaproof evenementen

Hoe organiseer je jeugdwerk in tijden van corona?

De Ambrassade, Bataljong, minister van Jeugd Benjamin Dalle en vele jeugdorganisaties gingen aan tafel zitten met een groep virologen. Samen maakten ze 2 documenten:

 1. De Jeugdwerkregels:
  een set van verplichte regels voor alle georganiseerde activiteiten, aanbod, kampen, werkingen voor kinderen en jongeren dit jaar. De jeugdwerkregels zijn de regels waar je je verplicht aan moet houden. Hou ook steeds rekening met de geldende maatregelen in de samenleving, want die kunnen veranderen na nieuwe besluiten van de Nationale Veiligheidsraad.
 2. Draaiboek Jeugdactiviteiten
  Dit is een draaiboek voor alle vormen van jeugdwerk en jeugdactiviteiten, rekening houdend met de verschillen tussen de vele organisaties. Het draaiboek maakt de jeugdwerkregels nog iets concreter. Het draaiboek volgen is niet verplicht, maar je kan het gebruiken om de jeugdwerkregels zo goed mogelijk te vertalen naar jouw activiteiten.

Advies of hulp

Heb je toch nog nood aan advies of hulp? Klop dan zeker aan bij jouw koepelorganisatie of bij de Stad, die alles in het werk stellen om je te ondersteunen.

Zakt de moed je in de schoenen? Geen enkele ploeg of organisatie is verplicht om een aanbod te organiseren. Hou rekening met de draagkracht van je vrijwilligers-, begeleidings- of animatorenploeg. Hou het veilig, maar ook plezant!

Fasen en kleurcodes

Na de zomer werken we op basis van de risico-kleurcodes zoals in het onderwijs. Er zijn 4 verschillende fasen: de groene, gele, oranje en rode fase. De algemene principes van de jeugdwerkregels tijdens de zomer, zoals organiseren in bubbels, worden behouden om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te laten genieten van jeugdwerk. Social distancing moet altijd gegarandeerd worden tussen de verschillende bubbels.

De fase kan veranderen wanneer er lokaal of regionaal een verandering is in de situatie.

 1. Fase Groen
  Jeugdwerk kan voor zowel -12 als +12 jarigen gewoon georganiseerd worden.
 2. Fase Geel (maatregelen zoals tijdens zomer 2020)
  ​Jeugdwerk voor -12j in bubbels van max. 50, zonder social distancing.
  Jeugdwerk voor +12j in bubbels van max. 50, zonder social distancing. Beperk fysiek en intens contact en organiseer bij voorkeur de activiteiten buiten.
 3. Fase Oranje
  ​Jeugdwerk voor -12j in bubbels van max. 50 zonder social distancing.
  Jeugdwerk voor +12j in bubbels van max. 20 bij binnenactiviteiten, max. 50 personen bij buitenactiviteiten, zonder social distancing. Beperk fysiek en intens contact.
 4. Fase Rood
  Jeugdwerk met groepen van 20 personen is mogelijk in buitenlucht met social distancing, bij +12 ook mondmaskers en altijd onder toezicht van een begeleider.
  Jeugdwelzijnswerk is altijd mogelijk volgens specifieke regels.
  De publieke ruimte blijft steeds beschikbaar voor kinderen en jongeren. Zij kunnen hiervan gebruik maken volgens de geldende maatregelen in de samenleving.

Vergaderen met de leiding

Als die vergadering over luchtige zaken gaat, kan je ze best digitaal organiseren. Maak de inschatting met gezond verstand!

Moet je toch fysiek vergaderen? Volg dan steeds de maatregel van social distancing. Deze activiteiten kunnen dus plaatsvinden als je rekening houdt met social distancing tussen de deelnemers of mondmaskers gebruikt indien de afstand niet gegarandeerd kan worden.

 • Laat dit soort activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht doorgaan. Kan dit niet, kies dan een ruimte die aangepast is aan het aantal deelnemers en goed geventileerd kan worden
 • Blijf ook verder inzetten op de hygiënemaatregelen rond ontsmetten van handen, gebruik van eigen materiaal, …

Activiteiten buiten de normale werking

Enkele voorbeelden:

 • Een opruimdag: dit kan zeker nodig zijn voor de werking maar hier is de meerwaarde van een bubbel eerder beperkt. Daarom raden we aan om met afstand en mondmaskers te werken en met groepen van max. 10 personen.
 • Een bedankingsfeestje: een activiteit als deze is niet nodig voor je werking. Ze verschilt maar weinig van een gezellige bijeenkomst met vrienden. Deze activiteit organiseer je beter op een alternatieve en digitale manier.
 • De leidingsverdeling: Dat is een activiteit die maar moeilijk online te organiseren valt. Organiseer je al activiteiten? Zorg dan voor voldoende afstand tussen de leiding uit verschillende bubbels.

Heb je vragen over dit soort activiteiten? Aarzel niet om contact op te nemen. Bekijk ook de info die via de koepels verspreid wordt specifiek voor jullie werking.

Activiteiten voor 18+

Activiteiten waarvan de meerderheid van de deelnemers +18 zijn, kunnen doorgaan in code geel en oranje maar daarvoor gelden specifieke maatregelen. Deze kunnen doorgaan in groepen van max. 50 personen maar dit met respect voor social distancing tussen de deelnemers en/of gebruik van mondmasker indien deze afstand niet gegarandeerd kan worden.

Als de meerderheid van de deelnemers geen 18+ is, kan je de gewone jeugdwerkregels volgen.

Overnachtingen

In fase groen, geel en oranje kan dit voor zowel -12 als +12. Bij +12 mag je vanaf oranje wel maar met max. 20 personen per bubbel activiteiten organiseren dus ook overnachten. +18 mag overnachten, vanaf de meerderheid 18+ is, mét respect voor social distancing en gebruik van mondmaskers als die niet gegarandeerd kan worden. In code rood zijn overnachtingen niet meer toegestaan.

Jeugdhuizen

De jeugdwerkregels zijn van toepassing zoals bij alle jeugdwerkactiviteiten, indien er geen horeca wordt uitgebaat. Houd hierbij rekening met de regels voor 18+. Als er horeca wordt uitgebaat, houd je rekening met die specifieke regelgeving.

Mondmaskers

Mondmaskers zijn verplicht voor +12 in code rood wanneer de social distance niet kan gegarandeerd worden tussen personen en voor +18 vanaf code geel wanneer de social distance niet kan gegarandeerd worden. Voor de andere leeftijdsgroepen in codes groen tot en met oranje zijn deze niet verplicht.

CODE ORANJE is van kracht

Bekijk het draaiboek voor code oranje

De ambrassade | Code Oranje