Jeugdwerkregels corona

Jeugdwerkregels corona

Spelen is een recht voor kinderen en jongeren. Het werkjaar '20-'21 wordt een bijzonder jaar van spelen met limieten, activiteiten in kleinere bubbels en creativiteit.

Extra Vlaamse maatregelen vanaf 30 oktober

 • Alle jeugdwerkactiviteiten voor +12 jaar zoals die van jeugdbewegingen en kampen worden afgelast.
  Jeugdwelzijnswerk kan wel blijven doorgaan onder de afspraken die sinds mei gelden.
 • Voor -12 jarigen kan er georganiseerd vrijetijdsaanbod volgens de regels van code rood.
 • Overnachtingen zijn niet meer toegestaan.

Jeugdwerkregels Corona

De jeugdwerkregels vertrekken vanuit het belang van kinderen en jongeren & het DNA van het jeugdwerk. Samen spelen wordt dit jaar waardevoller dan ooit. Daarom moeten we ons sterk organiseren, zodat binnen bepaalde limieten de kinderen en jongeren zich grenzeloos kunnen amuseren.

 • Wie jeugdwerk organiseert of activiteiten met en voor kinderen en jongeren organiseert, kan deze regels hanteren als basis. Daarbij moet je wel altijd rekening houden met alle geldende samenlevingsregels. Als je een culturele of sportactiviteit doet, hou je rekening met specifieke maatregelen voor deze sectoren.
 • Wil je een evenement organiseren dat niet binnen je gewone jeugdwerkcontext valt? Hou rekening met het Covid Event Risk Model en stem steeds af met de lokale overheid. Je vindt meer info over het organiseren van coronaproof evenementen

Hoe organiseer je jeugdwerk in tijden van corona?

De Ambrassade, Bataljong, minister van Jeugd Benjamin Dalle en vele jeugdorganisaties gingen aan tafel zitten met een groep virologen. Samen maakten ze 2 documenten:

 1. De Jeugdwerkregels:
  een set van verplichte regels voor alle georganiseerde activiteiten, aanbod, kampen, werkingen voor kinderen en jongeren dit jaar. De jeugdwerkregels zijn de regels waar je je verplicht aan moet houden. Hou ook steeds rekening met de geldende maatregelen in de samenleving, want die kunnen veranderen na nieuwe besluiten van de Nationale Veiligheidsraad.
 2. Draaiboek Jeugdactiviteiten
  Dit is een draaiboek voor alle vormen van jeugdwerk en jeugdactiviteiten, rekening houdend met de verschillen tussen de vele organisaties. Het draaiboek maakt de jeugdwerkregels nog iets concreter. Het draaiboek volgen is niet verplicht, maar je kan het gebruiken om de jeugdwerkregels zo goed mogelijk te vertalen naar jouw activiteiten.

Fasen en kleurcodes

Na de zomer werken we op basis van de risico-kleurcodes zoals in het onderwijs. Er zijn 4 verschillende fasen: de groene, gele, oranje en rode fase. De algemene principes van de jeugdwerkregels tijdens de zomer, zoals organiseren in bubbels, worden behouden om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te laten genieten van jeugdwerk. Social distancing moet altijd gegarandeerd worden tussen de verschillende bubbels.

 1. Fase Groen
  Jeugdwerk kan voor zowel -12 als +12 jarigen gewoon georganiseerd worden.
 2. Fase Geel
  ​Jeugdwerk voor -12j in bubbels van max. 50, zonder social distancing.
  Jeugdwerk voor +12j in bubbels van max. 50, zonder social distancing. Beperk fysiek en intens contact en organiseer bij voorkeur de activiteiten buiten.
 3. Fase Oranje
  ​Jeugdwerk voor -12j in bubbels van max. 50 zonder social distancing.
  Jeugdwerk voor +12j in bubbels van max. 20 bij binnenactiviteiten, max. 50 personen bij buitenactiviteiten, zonder social distancing. Beperk fysiek en intens contact.
 4. Fase Rood
  Op dit moment is in deze fase jeugdwerk enkel mogelijk voor groepen van 50 personen voor -12j.

Openbare ruimtes

De publieke ruimte zoals speelpleinen, skateparken en sportvelden blijven steeds beschikbaar voor kinderen en jongeren.
Zij kunnen hiervan gebruik maken volgens de geldende maatregelen in de samenleving.

  Help!?

  Heb je nood aan advies of hulp? Klop dan zeker aan bij jouw koepelorganisatie of bij de Stad, die alles in het werk stellen om je te ondersteunen.
  Zakt de moed je in de schoenen? Geen enkele ploeg of organisatie is verplicht om een aanbod te organiseren. Hou rekening met de draagkracht van je vrijwilligers-, begeleidings- of animatorenploeg. Hou het veilig, maar ook plezant!

  Bekijk het draaiboek voor code rood

  De ambrassade | Code Rood